JUHA OD BIJELOG GRAHA

 
POTREBNO:
 
200 g bijelog graha
2 mrkve
2 glavice luka
2 poriluka
4 rajčice
5 žlica maslaca
1 šalica listova kiselice
1 šalica vrhnja
4 kriške bijelog kruha
sol, bijeli papar  

NAČIN   PRIPREME:
 
Grah namačemo u hladnoj vodi 12 sati. Mrkve ostružemo i narežemo na kocke. Luk ogulimo i narežemo na kolutiće. Poriluk temeljito operemo, očistimo i narežemo na ploške. Rajčice ogulimo i raščetvorimo. Pristavimo litru vode. U veliku loncu ugrijemo 3 žlice maslaca. Na njemu popržimo luk, mrkvu i poriluk. Dodamo rajčice i grah s vodom u kojoj se namakao, te zalijemo s toliko kipuće vode da povrće bude dobro pokriveno. Juhu posolimo i popaprimo, pa je kuhamo poklopljenu 60 minuta na blagoj vatri. Listove kiselice operemo, obrišemo i narežemo na sitne rezance. Ugrijemo žlicu maslaca i na njemu stalno preokrećući pržimo kiselicu oko 15 minuta. Vrhnje umiješamo u juhu i pospemo kiselicom. Kriške kruha raspolovimo, svjetlosmeđe popržimo na ostatku maslaca, raspodijelimo u 4 duboka tanjura i prelijemo juhom.