JUHA OD LEĆE S ČEŠNJAKOM

NAČIN   PRIPREME:
Leću očistimo i operemo. Juhu skuhamo u velikom loncu. Glavice luka ogulimo. Dvije glavice raščetvorimo, treću narežemo na sitne kockice. Rajčice ogulimo i raščetvorimo. Češnjak ogulimo i krupno nasjeckamo. Leću s četvrtinama luka, rajčicama i češnjakom stavimo u kipuću juhu i meko skuhamo na blagoj vatri za otprilike 45 minuta; pri tom poklopac mora biti malo odškrinut. U tavi rastopimo pola žlice maslaca i na njemu uz često prevrtanje popržimo kockice luka. Juhu protisnemo, ponovno ugrijemo, začinimo solju, paprom i kimom. Malo prije posluživanja u juhu umiješamo ostatak maslaca i pospemo poprženim kockicama luka. Uz juhu se mogu poslužiti kriške limuna.


POTREBNO:


400 g oljuštenih crvenih lećinih polovica ili druga oljuštena leća
2 l povrtne ili instant juhe
3 glavice luka
2 rajčice
4 režnja češnjaka
2 žlice maslaca
2 žličice mljevenog pitomog kima
sol, crni papar